Europski dan jezika- 26.9.2024.

admin   27 September, 2024  

Europski dan jezika 2024.Europski dan jezika obilježava se 26.9., i to još od 2001.

I ove je školske godine u OŠ Marija Bistrica obilježen Europski dan jezika u sklopu nastave engleskog i njemačkog jezika  pri čemu se učenike upozorilo na važnost učenja jezika.

Učenje jezika način je pomaganja da bismo bolje razumjeli jedni druge i tako prevladali naše kulturološke razlike.
Učenje više jezika nosi sa sobom mnoge prednosti: lakše se uče drugi jezici, proširuje se proces razmišljanja i njeguje se kontakt s drugim kulturama.
Učenice i učenici 7. r. izborne nastave njemačkog jezika izložili su na školskom panou sovice koje su ukrasili bojama zastava određenih država i napisali su fazu „Ja učim njemački/ engleski/ francuski/ talijanski….” na jeziku određene države.
Učenici 6. razreda izborne nastave njemačkog jezika glasali su za najbolje izrađenu i ukrašenu sovicu. Učenik 7. c razreda, Dominik Crneković, dobio je najviše glasova za sovicu koja je predstavljala Veliku Britaniju. S jednim glasom manje, iza Dominika, plasirala se učenica 7. b razreda, Mila Pavlović, čija je sovica predstavljala Njemačku.
Učiteljica likovne kulture, Ana Lukina, pomogla nam je prilikom ukrašavanja panoa sovicama te joj od srca ovim putem zahvaljujemo.
Učenice i učenici 6. r. dodatne nastave engleskog jezika izradili su zastave pojedinih zemalja i uz njih napisali izraz „Dobar tek!” na jeziku određene zemlje. Svoje su radove izložili na panou u blagovaonici.

Na nastavi su učenici odigrali u alatu Kahoot! zabavan kviz na temu Europskog dana jezika kroz koji su saznali da na svijetu postoji više od 7000 jezika, da engleski jezik ima oko milijun riječi…
Najuspješniji, najtočniji i najbrži bio je učenik 5. b razreda, Jan Ciković.
Kviz su pripremile Alemka Mihalić Hubak, učiteljica engleskog jezika te Božena Žugec, prof. njemačkog i hrvatskog jezika.

Europski dan jezika 2024.-GlobočecNaše vesele panoe možete pogledati na fotografiji ili u predvorju i blagovaonici OŠ Marija Bistrica.
Učenice dodatne nastave njemačkog jezika igrale su puzzle izrađene u alatu TheJigsawPuzzles (https://thejigsawpuzzles.com/). Učenice su od 50 dijelova puzzli trebale složiti kartu Njemačke. Nakon toga su u školi, na 1. katu, trebale u što kraćem vremenu naći razglednice iz različitih europskih zemalja te otkriti iz kojih su to točno gradova te razglednice i kojim državama pripadaju te koji se jezici tamo govore.
Učenicima je zadatak bio vrlo zabavan i uspješno su ga izvršile.

Učenici i učenice 4. r. PŠ Globočec su pod vodstvom Kristine Gregurović, prof. njemačkog jezika, obilježili Europski dan jezika pjevajući pjesmu Bratec Martin na engleskom i njemačkom jeziku, a slušali su tu pjesmu i na francuskom, a i na španjolskom jeziku. Bili su jako vrijedni te su izradili plakat kako bi istaknuli različitosti jezika i kultura unutar Europske unije te tako pokazali koliko nas jezici obogaćuju.
Osim toga učenici su promišljali i o dugačkim riječima na hrvatskom jeziku, a nakon toga se na ploču napisala i najdulja riječ na njemačkom jeziku.
Naše zanimljive radove možete pogledati na fotografiji.

Čestitke i bravo svima!

Deutsch lernen macht Spaß! It is fun to learn English!

Božena Žugec, prof. njemačkog i hrvatskog jezika